Yoga

Yoga m-a ghidat și mă ghidează în explorarea corpului în profunzimile sale. Practica fizică, regulată (de cel puțin 5 ori pe săptămână), practica tehnicilor de respirație, practicarea meditației mi-au liniștit mintea și corpul. Astfel am ajuns să mă cunosc în profunzime, să îmi ascult corpul și să îi accept limitările, să am răbdare.
Practica yoga este un stil de viață care unește toate aspectele a ceea ce suntem noi. Este un echilibru între minte, corp și spirit.
Yoga nu înseamnă numai asane și exerciții fizice, ci și iubire, acceptare, prezență, răbdare, calm, conștientizare, detașare, joacă, libertate.
Oricine poate practica yoga. Ea vine în mod natural atunci când eșți pregătit să lași controlul.Prin natura noastră avem corpurile construite pentru a ne mișca liber, din nefericire mintea este cea care lasă rigiditatea să își facă prezența și în corpul fizic.
Stilul de yoga pe care eu am ales să îl practic și să îl împărtășesc mai departe cu voi, este Yin Yoga.
Este o practică ce se adaptează și se pliază perfect pe stilul meu de viață, eu fiind o persoană proactivă, care activez preponderent yangul în activitatea profesională pe care o desfășor.

Ce este Yin Yoga?
Yin Yoga este un mix între asane și principii din medicina tradițională chineză. Este un stil lent, în care se pune accentul pe țesuturile conjunctive: articulații, tendoane, fascia și pe sistemul osos. Posturile yin sunt pasive, pe care le menținem pentru câteva minute, timp în care ne urmărim respirăția, mișcările subtile ale corpului și lăsăm energia vitală a vieții și oxigenul să circule în tot corpul, fără bariere, accesând astfel o stare meditativă, de relaxare.
Prin această practică ne reconectăm cu noi, acordând atenție corpului, fără a-l judeca / critica, fără a-l trata cu violență / a-l forța, așezându-l în postură lent, respectându-i limitele din momentul respectiv.
Relaxarea resimțită în momentul menținerii unei asane este efectul întinderii și creșterii flexibilității țesuturilor.


Tu îți înțelegi corpul? Îți faci timp să îl asculți?
Pentru orice există un început!
Te aștept să mi te alături în programele mele, călătorind către tine însuți/ăți.
Timp de o oră practicăm asane yin, tehnici de respirație, meditație ghidată pentru relaxarea corpului și a minții.
Un moment de conectare cu propria persoană, de relaxare, în care ne oferim atenție, iubire, prezență și deconectare de la tumultul cotidian în care trăim.
În tot ceea ce sunt și fac mi-am adus amprenta autenticității, astfel clasele conțin parte de yoga, reiki / munay ki & programare neuro-lingvistică.
Tehnicile de respirație:
– Tehnicile de respirație reprezintă un aspect esențial și crucial al procesului de punere în mișcare a energiei. Respirația amplifică energia vitală.
– Cei mai mulți dintre oameni respiră foarte superficial, inspirând doar la nivelul părții superioare a plămânilor. Există și oameni care au tendința să respire la fel de superficial la nivelul stomacului.
– Controlul respirației păstrează nu numai corpul și mintea într-o stare de funcționare perfectă, dar totodată, ajută la scăderea tensiunii, generează senzația de calm și relaxare, și dacă știm ce să facem cu plămânii noștri, ne ajută în lupta împotriva stresului.

Tehnici de meditație:
– Meditația poate combate cu succes efectele nocive ale stresului cotidian, inducând o stare de pace interioară.
– Oricine poate să practice meditația, o metodă simplă de restabilire a echilibrului intrinsec.
– Avantajele acestei tehnici de relaxare sunt acelea că nu sunt necesare echipamente speciale și că poate fi pusă în practică oriunde, inclusiv în timpul unei plimbări în parc.
– Meditația este considerată un tip de medicină complementară care angrenează trupul și mintea. În timpul acestei practici de liniștire, atenția este concentrată într-o singură direcție, astfel încât să se elimine de la nivel mental gândurile haotice și copleșitoare, responsabile cu starea de tensiune generală și cu anxietatea. Procesul duce la o bunăstare superioară fiziologică și emoțională.
– Principalul beneficiu al meditației este acela că vă oferă o stare de calm, pace și echilibru, esențială pentru o sănătate de fier. Efectele benefice ale meditației nu se sfârșesc la încheierea sesiunii de relaxare, ci continuă să exercite un impact pozitiv asupra trupului și creierului multă vreme după aceea. Unii practicieni susțin că meditația poate chiar să amelioreze starea celor care suferă de anumite afecțiuni.
– La nivelul bunăstării emoționale, meditația aduce următoarele beneficii:
* dobândirea unei noi perspective asupra situațiilor stresante;
* dezvoltarea unor aptitudini personale de combatere a stresului;
* creșterea conștiinței de sine;
* concentrarea pe timpul prezent;
* reducerea sentimentelor negative;
Programe de meditații ghidate
Noi oamenii suntem ființe complexe. Atunci când vrem să obținem o stare de bine, de echilibru, e necesar să ținem cont de tot ansamblul minte-corp-suflet.
Toată lumea vrea să trăiască starea de fericire, însă puțini dintre noi o găsesc. Aflați într-o căutare continuă a fericirii, a satisfacției, trecem de la o slujbă la alta, de la o relație la alta, de la o țară la alta. Investim în home entertainment, tehnologie și vacanțe sau încercăm să ne întoarcem la natură, să ne hrănim sănătos, să practicăm sport. Prin tot ceea ce facem căutăm fericirea în lucruri, în activități și în oameni.
Nu este nimic greșit în asta, problema e că le atribuim rolul de cauză a fericirii, ceea ce este total eronat. De ce? Prin natură totul este într-o permanentă mișcare și schimbare, iar la un moment dat dispar: corpurile noastre, prietenii, bunurile noastre, mediul.
Simțim fericirea pe moment, deoarece o legăm de lucrurile exterioare, materiale și ajunge să nu ne satisfacă în profunzime și nici să ne elibereze de problemele noastre.
Există fericire de durată, stabilă și toată lumea are accesul la ea și potențialul de a o obține. Cauzele fericirii se află în mintea noastră, iar una din metodele de obținere este chiar meditația. Prin practicarea meditației ne putem elibera de nemulțumiri, anxietate, furie, astfel conștientizând realitatea lucrurilor, eliminăm complet sursa tuturor stărilor mentale deranjante.
Emoțiile ne influențează corpul. În cuvântul emoție regăsim cuvântul latin “motio” care înseamnă “mișcare”.
Emoțiile ne mișcă în interior, ne activează corpul și în același timp îl și tensionează.
Există o conexiune foarte strânsă între corp și psihic. Creierul este conectat la organismul nostru: la piele, mușchi, oase, tendoane, organe interne.
Mintea este un tip de energie non-fizică, iar funcția ei este de a ști. Este limpede în esență și reflectă tot ce experimentează.
Ea se schimbă permanent, este un izvor care curge încontinuu.
Mintea este purtată în corp de energii subtile, care ne controlează funcțiile vitale și mișcarea. Astfel disconfortul fizic sau boala ne pot afecta starea mentală.
Supunerea minții la o înțelegere corectă a realității este o sarcină nu tocmai ușoară, ea necesită timp, atenție, determinare, răbdare, perseverență și practică.
Mintea se împarte în conștiința simțurilor: văz, auz, simț, miros, gust și conștiința mentală: experiențele noastre ( ex: furie, dorința, claritate, sentimente, emoții, amintiri, visuri, procese intelectuale ).
Meditația este o activitate a conștiinței mentale. A acelei părți ale minții care observă, analizează, compară, critică. Există multe tehnici de meditație, fiecare având funcții și beneficii specifice, prin care ne aducem mintea la o viziune mai realistă asupra lumii. Meditația nu este fugă sau detașare. Meditația este mijlocul prin care putem fi total sinceri cu noi înșine și care ne ajută să ne uităm bine la ceea ce suntem noi și la ce nevoi avem.
Astfel învățăm să avem mai puține așteptări nerealiste față de oamenii și de lucrurile din viața noastră.
Transformarea minții este un proces lent și treptat.
Mintea este cerul, iar gândurile sunt norii. Norii vin și pleacă de pe cerul senin, la fel și gândurile vin și pleacă, mintea fiind în esență limpede, clară.